Π Ε Τ Ρ Ι Ν Ο   Π Α Ρ Κ Ο   Α Σ Κ Ο Σ   Β Ο Λ Ι Μ Ε Σ   Ζ Α Κ Υ Ν Θ Ο Σ  
 
 
 

Το πέτρινο πάρκο Ασκός είναι ιδιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε να δημιουργείται τον Μάρτιο του 2000 και λειτουργεί για το κοινό από τον Μάρτιο του 2002. Είναι ένας οροθετημένος χώρος 500 στρεμμάτων από τα οποία ο επισκέπτης περιηγείται στα 100 από αυτά. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για την ελεύθερη βοσκή των ζώων του πάρκου για την παραγωγή ζωοτροφών, χωρίς λιπάσματα και άλλα χημικά, και για την καλλιέργεια διαφόρων οπωροφόρων δένδρων με στόχο την παραγωγή ανόθευτων προϊόντων όπως μαρμελάδες, γλυκά, κ.α.

Μέσα σε αυτό το χώρο ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να συναντήσει όλη την χλωρίδα και την πανίδα της Ζακύνθου, 200.000 περίπου αυτοφυή φυτά, θάμνους και δένδρα, (μερικά από αυτά τα δένδρα έχουν ηλικία πολλών αιώνων όπως ελιές που έχουν φυτευτεί τουλάχιστον 600 χρόνια πριν). Έτσι ακριβώς όπως τα χωροθέτησε η μητέρα φύση, αλλά και πολλές γενιές ανθρώπων.

Ταυτόχρονα μέσα σε αυτό το χώρο θα δείτε τους «φυσικούς του κατοίκους» εκατοντάδες ζώα που ζουν ελεύθερα στις φυσικές τους συνθήκες από άγρια γεράκια, πολλών ειδών πτηνά αμφίβια ευφάνταστα έντομα και όλων των ειδών τα αυτόχθονα ζώα.

Με την πάροδο του χρόνου και την απόκτηση της απαραίτητης εμπειρίας και γνώσης το πάρκο έχει αναπτύξει και την εμφύτευση δένδρων από άλλες περιοχές εκτός νησιού, π.χ. μηλιές, βερικοκιές, ακτινίδια, κ.α. τα οποία ανταποκρίθηκαν θετικά στις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες του νησιού.

Επίσης κατά των παραπάνω τρόπο φιλοξενεί πλέων και ζώα που μέχρι τώρα δεν συναντούσαμε στο νησί, π.χ. σκίουρους, τσιντσιλά, αφρικάνικα μίνι γιδοπρόβατα, ρακούν από την βόρεια Αμερική και άλλα.

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια εδώ θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τους φίλους μας ότι πετύχαμε να φιλοξενήσουμε και να αναπαράγουμε, μέσα σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας, τα απειλούμενα με εξαφάνιση άρα και προστατευμένα ελάφια πλατόνια, τα οποία απολαμβάνουμε να κινούνται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πάρκου.

Στους χώρους του πάρκου υπάρχουν 400 περίπου πετροκατασκεύες σε διαφορετικά επίπεδα, για την συγκράτηση των χωμάτων, παλιά πετρόκτηστα οικήματα (στάβλοι, αποθήκες ) στέρνες (αποθήκες νερού) φτιαγμένες μέσα στα βράχια πριν από 600 περίπου χρόνια, και διάφορες πετροξυλοσυνθέσεις, (όπως το πέτρινο μονοπάτι) που εναρμονίζονται απόλυτα με το περιβάλλον.

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας του το πάρκο έχει πετύχει να αναπτυχθεί σε έναν εξαιρετικά προστατευόμενο βιότοπο, στον οποίο έχει βρει καταφύγιο όλη η ελεύθερη πανίδα της περιοχής για τους εξής και εύκολα κατανοητούς λόγους.

Πρώτον επειδή ο χώρος τον 500 στρεμμάτων είναι αυστηρά περιφραγμένος και απόλυτα ελεγχόμενος δεν έχουν σε αυτόν πρόσβαση οι κυνηγοί.

Δεύτερον ολόκληρη η βόρεια Ζάκυνθος όπου και ευρίσκεται το πάρκο στερείται τρεχούμενων υδάτων, άρα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού το πάρκο παρέχει διαρκώς νερό σε 100 τουλάχιστον διαφορετικά σημεία για τις ανάγκες των ζώων του χώρου, άρα και για όλα τα ελεύθερα ζώα της περιοχής.

Τρίτον τον χειμώνα όταν το κρύο και η βροχή καθιστούν δύσκολοι την ανεύρεση τροφής όλα τα ελεύθερα πουλάκια την βρίσκουν εύκολα από τα σημεία που εμείς ταΐζουμε τα ζώα του πάρκου.

Τέταρτον μέσα στους χώρου του πάρκου δεν υπάρχουν οχλώδεις δραστηριότητες π.χ. ταβέρνες με μουσική και οτιδήποτε άλλο θα ενοχλούσε την άνετη παραμονή και αναπαραγωγή της ελεύθερης πανίδας.

Πέμπτο στους χώρους του πάρκου δεν χρησιμοποιούνται βιομηχανικά προϊόντα (λιπάσματα) για την γρήγορη ανάπτυξη ζωοτροφών παρά μόνον η κοπριά των ίδιων των ζώων που φιλοξενούμε άρα θα λέγαμε ότι οτιδήποτε παράγεται και καταναλώνεται στον χώρο είναι απολύτως ανόθευτο, έτσι όπως γινόταν και τα πολύ παλαιότερα χρόνια.

Στους άμεσους στόχους του πάρκου είναι η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη του εξάπλωση, για να προσφέρει συνθήκες ανάπτυξης της χλωρίδας, ακόμα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης της πανίδας, σε ένα νησί με έντονες οικολογικές ανησυχίες αλλά και παράλληλα με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη απορία του μεγάλου τουριστικού ρεύματος.

 
   
 
   
     
  | Askos Stone Park © 2005 All Rights Reserved | Created & Hosted by Go Zakynthos |